Przepis na szybkie i proste pierniczki – bez czekania. Idealne na święta i na prezent.

Autor: Basia Smoter


Szybkie i smaczne pierniczki to mój grudniowy HIT, a właściwie nie mój tylko mojej koleżanki – bo o czymś Wam nie jeszcze mówiłam. Mam taką jedną znajomą, która robi wyśmienite wypieki i zawsze gdy u niej jestem to częstuje mnie czymś pysznym, ona też de facto odpowiada za nasze torty przy okazji imprez. A jako, że nasze dzieciaki się lubią, to przebywają u siebie. Ostatnio wysłała mi zdjęcie naszych chłopców robiących pierniki, a gdy po godzinie byłam odebrać Olcia pierniki były już do degustacji i smakowały wyśmienicie. Zadałam więc jej pytanie, czy mogę tutaj wrzucić jej przepis. Zgodziła się! Więc uwaga: wrzucam przepis na najlepsze pierniki, które w ostatnim czasie jadłam i jestem przekonana, że i Wam zasmakują. Przepis jest bardzo prosty, ona robi go bez użycia Thermomixa, a ja z racji tego, że taki sprzęt posiadam umieszczę Wam dwie opcje przepisu. Na ten w TM i bez urządzenia wielofunkcyjnego. Przepis jest na tyle dobry, że pierniczki nie są twarde. Ale zacznijmy od składników. 


 

 
przepis na szybkie pierniczki






 










Przepis na szybkie pierniczki






Takie pierniczki są idealnym pomysłem na prezent, a jeśli zastanawiacie się jeszcze co kupić na prezent to polecam zerknąć w ten poradnik prezentowy.


   


Do przygotowania ciasta na pierniczki musisz mieć:




320g maki pszennej, 


100g maki żytniej, 


100g cukru pudru, 


2 łyżki przyprawy do piernika, 


2 łyżki kakao, 


1 łyżeczka proszku do pieczenia, 


100g masła, 


100g miodu


2 jajka


    



domowe pierniki przepis








  






Jak zrobić pierniczki?




 


Masło rozpuścić z miodem w rondelku i lekko wystudzić. Wszystkie produkty sypkie wymieszać, dodać jajka i zacząć wyrabiać (moja koleżanka robi to mikserem), wlać masełko z miodem i wyrobić do gładkiej spójnej masy. Wałkować na 4 mm i dowolnie wykrawać. Uformowane pierniczki piec w piekarniku nagrzanym do 180st C, duże pierniki 6min, małe pierniczki 5min. Po wystudzeniu nadają się od razu do zjedzenia lub udekorowania.


 







Pierniczki z Thermomixu


Masło z miodem rozpuszczam w TM – około 10min/60stopni/obr2. 


Zawartość przelać do miseczki i poczekać aż lekko się przestudzi – około 5 minut.


Thermomix umyć, wytrzeć i wsypać resztę składników – wymieszać około 5sek/obr6 .


Dodać roztopione masło z miodem. 


Wyrabiać około 5 minut na interwale, tak aby masa była gładka i spójna.


Ciasto przełożyć na blat. Wałkować na 4 mm i dowolnie wykrawać. Uformowane pierniczki piec w piekarniku nagrzanym do 180st C, duże pierniki 6min, małe pierniczki 5min. Po wystudzeniu nadają się od razu do zjedzenia lub udekorowania.


   







Musicie przyznać, że przepis jest dziennie prosty, a przy tym Wam gwarantuje, że pyszny – a co najważniejsze – pierniczki nie muszą czekać tygodniami aby były miękkie. Jeśli jeszcze nie widziałyście wpisu z propozycjami prezentów świątecznych to serdecznie Was zachęcam do nadrobienia –  Przegląd propozycji prezentowych na gwiazdkę. A jeśli tak jak ja lubisz proste przepisy to koniecznie upewnij się, że obserwujesz Basia Smoter Blog na Facebooku – tam wrzucam informacje o każdym moim nowym wpisie i nowym odkryciu 🙂 


  


Buziaki i do zobaczenia w kolejnych wpisach i na instagramie- basiasmoter





Cytryny w syropie z imbirem – przepis na cytryny w słoiku – PROSTY


> Kosmetyczne pomysły na prezent.


> Szybkie i smaczne placuszki z marchewki.


> Przepis na naleśniki bez mleka.



pierniczki thermomix przepis



pierniczki thermomix przepis













Podobne posty

2 komentarze

Agnieszka 3 grudnia 2020 - 17:04

Brakuje tylko kiedy dodać jajka 😉

Odpowiedz
Anita 14 grudnia 2020 - 18:46

Dzień dobry. Zrobilam pierniczki wedlug Pani przepisu i ciasto po wyrobieniu w termomixie bylo straaaasznie klejace, musialam uzyc duzo maki zeby jakos zrobic pierniczki. Czy tak powinno byc?
Pozdrawiam.

Odpowiedz

Napisz komentarz