Masło kokosowe – przepis na najlepsze masło kokosowe do jedzenia.

Autor: Basia Smoter


Masło kokosowe jest bardzo proste w wykonaniu, a przygotowując je w domu przekonasz się, że zdrowe jedzenie nie musi być drogie, a wykonywanie masła roślinnego jest banalnie proste. Dzisiejsze pomysł na masło kokosowe, tak naprawdę wyszedł całkiem spontaniczne. Przy porządkach w szafce zauważyłam, że mam ciecierzycę. Myślę, zrobię z ciecierzycy mąkę, a jak będę miała mąkę to zrobię pyszne i szybkie wege ciastka z patelni – przysmak w Prowansji, który jak dla mnie idealnie komponują się z sosem czosnkowym. Ale zaczęłam się zastanawiać jak będą smakowały w wersji kokosowej. Więc teraz Wam wrzucam przepis na pyszne masło kokosowe, które idealnie pasuje do tostów, krakersów, kanapek – dla miłośników smaku kokosowego. A w najbliższym czasie wrzucę Wam przepis na te pyszne i szybkie ciastka z patelni. Chcecie? Domyślam się, że tak więc obserwujcie bloga, a gdy upewnicie się, że lubicie Basia Smoter Blog na Facebooku –  będzie pewni że nic szybkiego i smakowitego Was nie ominie. 


 

jak zrobić masło kokosowe


  


  






Masło kokosowe 


 


Zrobienie masła kokosowego w domu jest banalne, wręcz dziecinnie proste. Nie potrzebujesz żadnych zdolności kulinarnych, wyszukanych składników, czy godzin wolnego czasu aby stać przy garnkach. Ja moje masło zrobiłam w 6 minut, z użyciem jednego naczynia. Jak sama zobaczysz niżej, to masło jest w stanie zrobić każdy. 


 




Przepis na masło kokosowe





Do przygotowania masła kokosowego potrzebujesz, 200gram wiórek kokosowych, które przecież nie są jakieś mega drogie. Nawet wiórki BIO kupisz już za 5zł. Zobacz tutaj. Łyżkę oleju kokosowego. I tutaj pewnie pojawią się pytania, jaki olej wybrać. Są oleje rafinowane i nierafinowane. Jak wiecie ja mam wykupioną dietę u Ani Lewandowskiej, pisałam o tym we wpisie: Dieta Ewy Chodakowskiej czy Ani Lewandowskiej co wybrać? – możecie kliknąć i zerknąć jeśli jeszcze tego wpisu nie widziałyście. Z racji diety u Ani kupiłam sobie u niej w sklepie kilka produktów w tym właśnie olej kokosowy nierafinowany i teraz jak przeglądam internet to troszkę żałuję, ponieważ produkty jej marki wychodzą taniej w innych sklepach ze zdrową żywnością niż w jej własnym sklepie. Dla przykładu masło migdałowe u Ani w sklepie kosztuje 34,99zł za 250gram, a w porównywarkach cenowych można znaleźć je taniej <klik>, to samo np z liofilizowaną czarną porzeczką, która teraz w innych sklepach jest kilka złotych tańsza niż u Ani <klik>


 


Zdaje sobie sprawę z tego, że dobre jakościowo jedzenie kosztuje, ale jestem osobą która szanuje pieniądze, które zarabia i nie lubię przepłacać. A świadomość tego, że sama doskonale wiem co mam w słoiczku sprawia, że robię takie masła z przyjemnością bo wychodzą taniej, niż trzeba byłoby dać za nie w sklepie, sama wybieram składniki z których je wykonuje i robi się je w kilka minut – a jak wiecie przy dziecku ilość czasu jest ograniczona. Zresztą wolę wychowywać dziecko, kształtować je i wpływać na jego rozwój, niż stać przy garach :).  Sprawdzając te ceny, doszłam do wniosku, że wrzucę Wam na bloga jeszcze przepis na moje sprawdzone masło migdałowe, tymczasem przejdźmy do kluczowego momentu. Jak zrobić masło kokosowe? 


 

masło kokosowe przepis





 





Wsypujecie wiórki kokosowe do naczynia i miksujecie, możecie do tego użyć dobrego blendera. Ja to robię w Thermomixie przez 2 minuty na obrotach 9, dodaje olej kokosowy i ponownie wszystko miksuje 2 minuty obroty 9. I gotowe, oto cała filozofia. 


 





Jak widzicie przepis jest banalny, zresztą tak samo banalny jak na moje ulubione mleko kokosowe, które chyba już doskonale znacie. A jeśli nie wiecie jak zrobić mleko kokosowe z wiórek kokosowych – kliknijcie. A tutaj macie też przepis na mleko migdałowe domowej roboty.


 





Zapomniałabym o kilku wskazówkach:


– masło kokosowe po zrobieniu jest bardziej płynne, natomiast gdy włożymy je do lodówki będzie miało konsystencję masła, które bardzo ładnie będzie się rozsmarowywało.


– z 200gram wiórek kokosowych wychodzi, 150 ml masła kokosowego. Jak możecie zobaczyć poniżej jest to dokładanie pojemność tego słoiczka z Ikea na przyprawy. Tak swoją drogą takie same słoiczki można chyba już kupić w Pepco.


– masło kokosowe należy trzymać w lodówce, bezpieczny czas przechowywania to 7 dni – ale pewnie zjecie wcześniej ;).


 





Ja już lecę robić te ciastka, jeśli chcecie znać na nie przepis bądźcie ze mną na Facebooku – Basia Smoter Blog i coś mi podpowiada, że nie każdy mnie jeszcze obserwuję na moim prywatnym instagramie (basiasmoter), a tam można poznać mnie z naprawdę chyba fajnej strony:). Do zobaczenia, Wasza Basia.





 

masło kokosowe do jedzenie


  




Podobne posty

Napisz komentarz