Wyniki badań podczas leczenia Izotretynoiną. Axotret, Actaven, Izotek, Curacne, Isoderm. Jakie powinny być wyniki krwi przy leczeniu trądziku Izotretynoiną?

By | 10:05:00 Leave a Comment
Po miesiącu kuracji tabletkami Axotret czyli Izotretynoiną zrobiłam badania krwi. Wszyły okropnie. Szukałam wtedy informacji w internecie jakie powinny być wyniki badań krwi i jakie odchylenia w przypadku kuracji izotretynoiną są normalne. Nie znalazłam takich informacji, więc chyba czas napisać pierwszy wpis na temat wyników badań krwi podczas leczenia tabletkami Axotret.
 
wyniki badań krwi podczas leczenia izotretynoiną
 
 


Wyniki badań krwi po miesiącu leczenia tabletkami Axotret

 
W mojej terapii łykam kapsułki Axotret, ale ten lek dostępny jest jeszcze pod nazwami Actaven, Izotek, Curacne, Isoderm. Jak Wam już wcześniej pisałam początki leczenia nie były łatwe. W pierwszym tygodniu miałam chyba wszystkie skutki uboczne jakie były wypisane w ulotce - przynajmniej tak mi się wtedy wydawało. Zresztą opis mojego pierwszego tygodnia stosowania Izotretynoiny doustnej możecie przeczytać klikając w link poniżej. 
 

Skutki uboczne po tygodniu stosowania tabletek Axotret

 

Wyniki badań krwi podczas leczenia tabletkami Axotret

Dodam, że to są moje wyniki badań po miesiącu leczenia tabletkami. Nie są one najlepsze, ale każdy przyjmujący Izotretynoinę zdaje sobie sprawę z tego jakie ona sieje spustoszenie w organizmie. Teraz kończy się drugi miesiąc jak biorę tabletki Axotret i za kilka dni znowu pójdę zrobić sobie kontrolne badania krwi. A tymczasem pokazuje Wam moje wyniki badań krwi. Jeśli też jesteś podczas kuracji Izotretynoiną lub masz ją za sobą możesz umieścić swoje wyniki w komentarzu. Być może okażą się one pomocne. 


Morfologia krwi
Leukocyty 6,10 - OK - norma 3,80 - 10,00
Erytrocyty 5,08 - OK - norma 3,70 - 5,10
Hemoglobina 9,60 - poniżej normy - norma 12,00 - 16,00
Hematokryt 31,6% - poniżej normy - norma 37% - 47 %
MCV 62,20 - poniżej normy - norma 80,00 - 99,00 fl
MCH 18,90 - poniżej normy - norma 27,00 - 35,00 pg
MCHC 30,40 - poniżej normy - 32,00 - 37,00 g/dl
Płytki krwi 345 - OK - norma 140 - 440
RDW-SD 43,50 - OK - norma 36,40 - 46,30 fl
RDW-CV 19.20 - powyżej normy - norma 11,60 - 14,80 %
Neutrofile 3,29 - OK - norma 2,50 - 7,00
Limfocyty 2,23 - OK - norma 1,50 - 3,50
Monocyty 0,44 - OK - norma 0,20 - 1,00
Eozynofile 0,07 - poniżej normy - norma 0,10 - 0,50
Bazofile 0,08 - OK - norma 0,00 - 0,10
Neutrofile 53,90 - OK - norma 40,00 - 70,00 %
Limfocyty 36,50 - OK - norma 20,00 - 45,00 %
Monocyty 7,20 - OK - norma 4,00 - 12,00 %
Eozynofile 1,10 - OK - norma 1,00 - 5,00 %
Bazofile 1,30 - OK - norma 0,00 - 2,00 %
 
 
OB 38 mm/h - podwyższone - norma 0 - 12
 
  
Lipidogram (CHOL, HDL, LDL, TG)
Cholesterol całkowity 207 - powyżej normy - norma 0-190
Cholesterol HDL 40 mg/dl
Cholesterol LDL 131 mg/dl
Trójglicerydy 182 mg/dl
 

ALT 11 U/l - OK - norma 0 - 33
  
  

Jak widzicie wyniki badań jakoś oszałamiająco dobrze nie wyszły. Moja anemia zaczęła świrować. Dodatkowo podwyższony cholesterol i to nieszczęsne OB. Ale jakby nie było takie skutki uboczne brałam pod uwagę decydując się na terapię tabletkami z Izotretynoiną. Zresztą pisałam Wam o tym gdy zdecydowałam się na leczenie tabletkami Axotret.  Po wglądzie w wyniki dermatolog zdecydował, że mogę dalej przyjmować lek - więc chyba strasznej tragedii nie ma. 
 

Czy leczyć się tabletkami Axotret? Skutki uboczne izotretynoiny. 
Skąd się bierze anemia? Jakie są objawy anemii
Wypadanie włosów po umyciu głowy. Czy to normalne?
Czy obcięte włosy szybciej rosną?
Domowa maseczka na zniszczone i słabe paznokcie.


 
Nowszy post Starszy post Strona główna

komentarze:

Bardzo dziękuje za każdy komentarz :)